Rózsa Pál

1946-ban született Szombathelyen. Három éves korában szüleivel Kaposvárra költözött, itt végezte általános és középiskolai tanulmányait, és itt kezdte zeneiskolai tanulmányait is. Érdeklődése ekkoriban a természettudományok felé fordult, 1970-ben vegyészmérnöki diplomát szerzett Moszkvában. Ezután az iparban, külkereskedelemben, az Országos Tervhivatalban majd a Zeneműkiadónál dolgozott. Jelenleg szabadfoglalkozású zeneszerző.

Gyermekkorában hegedülni tanult, zeneszerzés tanulmányokat – magánúton – Szokolay Sándor és Durkó Zsolt irányításával folytatott. Tanárainak hatása kezdetben erősebben érvényesült műveiben, később mindinkább olyan zenét írt, amely több harmóniai, ritmikai és dallami fogódzót ad a hallgatóknak. Szinte minden műfajban és minden apparátusra komponál, és napjainkig már 18 hazai és nemzetközi zeneszerző verseny díjnyertes darabjait mondhatja magáénak. Ezek között operát és oratóriumot éppúgy találunk, mint szólóműveket, kamarazenei, valamint szimfonikus és fúvószenekari alkotásokat.

Műveit (amelyeknek száma ma már meghaladja a hatszázat) Európa számos országában, emellett az USA, Kanada, a Dél-afrikai Köztársaság, Argentína pódiumain játszották, egyik darabja szerepelt az ISCM fesztiválján Hong Kong-ban; számos darabját magyar kiadók (Editio Musica, Hungarovox, Akkord) mellett olasz és amerikai kiadók is megjelenttették. Szerzeményeit a HUNGAROTON és a RADIOTON adta ki lemezen, egy szerzői lemeze magánkiadásban jelen meg. Több szerzeményéből a Magyar Rádió, egy operájából („Terzett”) a Magyar Televízió Zenés Színháza készített felvételt. Kiváló karmesterekkel dolgozott együtt zenekari művei bemutatása vagy hangfelvétele alkalmából, köztük található Lehel György, Pál Tamás, Kovács László, Antal Mátyás, id. Sapszon Ferenc, Ligeti András, Izaki Masahiro, Ingo Metzmacher, Ole Schmidt, Drahos Béla, Petró János, a fiatalabb generációból Horváth Gábor, Madaras Gergely. Számos felkérést kapott neves előadók (Matuz István, Geiger György, Jandó Jenő, Onczay Csaba, Csengery Adrienne, Keönch Boldizsár, Oláh Vilmos, Szecsődy Ferenc, Lakatos György és mások), fiatal művészek (legutóbb Boros Misi) részéről új művek komponálására, és szoros alkotói-előadói kapcsolatot alakított ki pályakezdő együttesekkel (mint például a legutóbbi években a Flautone Fuvolakvartett). Fontos részét alkotják szerzeményeinek a gyermekeknek írt darabok, a fúvószenekari művek, és az átiratok különleges összetételű kamaraegyüttesekre klasszikus mesterek műveiből.

2016-ban életműve elismeréséül Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült, 2017 óta a Magyar Művészeti Akadémia köztestületének tagja.

From the works of the author