PÓCS KATALIN

Pócs Katalin (Budapest, 1963. június 4. – Budapest, 2019. szeptember 27.) magyar zeneszerző, aki aktív zeneszerzői tevékenysége mellett a budapesti Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában tanított zongorát és improvizációt. Tagja volt a Magyar Zeneszerzők Egyesületének és a Művészeti Alapnak. Művei gyakran hallhatóak a Magyar Rádióban, valamint magyar és külföldi hangversenytermekben egyaránt (többek között Rómában, Münchenben, Chicagoban és Bloomingtonban).

Zenei tanulmányait az általános iskolában kezdte, s már ekkor is improvizált. Később felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés szakára, ahol Fekete Győr István volt a tanára. Érettségi után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakán folytatta tanulmányait Petrovics Emil tanítványaként. 1988-ban diplomázott. A zeneszerzői diploma mellett zongoraművészi és pedagógiai diplomát is szerzett.

1986-ban a Liszt Ferenc emlékére kiírt zeneszerzői pályázat első helyezettje. 1992-ben egy dél-afrikai pályázaton negyedik helyezést ért el. Emellett második díjasa volt az 1993-as "A jövő zenéje" című zeneszerzői versenyen. 1987-ben elnyerte a Kincses Kuratórium ösztöndíjat, 1988 és 1991 között pedig a Kodály Zoltán-ösztöndíjat. 1998-ban a XXII. kerületi önkormányzat művészeti ösztöndíjában részesült. 2012-ben Gyászmenet című művével díjat nyert az In Memoriam Zoltán Kodály 3. Magyar Zeneszerzőversenyen.

Több műve is kiadásra került nyomtatott formában mind Magyarországon, mind külföldön. Emellett eddig három darabja jelent meg CD-n. 1995-ben jelent meg a Hungaroton gondozásában a Fiatal zeneszerzők csoportja - IV. Antológia (Young Composer's Group; Anthology - IV), melyen Pócs Katalin Szemlélődés című cimbalomra íródott szerzeménye is megtalálható (Vékony Ildikó előadásában). Ugyanebben az évben adta ki a Magyar Rádió a zeneszerző Hommage című darabját. 2001-ben pedig magánkiadás révén jelent meg a Harpa Hungarica című album.

Posztumusz kiadásban zongorafelvételeiből modern átdolgozások jelentek meg a "KP Reworks" albumon (Spotify és egyéb zenei portálok).

Pócs Katalin

A szerző további művei

Ajánlott termékeink