FEHÉR GYÖRGY MIKLÓS

Fehér György Miklós 1951. június 22-én született Budapesten. Sokáig vidéken élt, 1986-ban költözött vissza szülővárosába. 

Középfokú tanulmányait a miskolci és a budapesti Konzervatóriumban végezte, majd a Zeneakadémia (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) zeneszerzés szakán diplomázott 1977-ben Budapesten, Sugár Rezső irányítása alatt.

Közel négy évtizednyi tanári tevékenységét két évre, 1984-1986-ig megszakította, amikor kántor-karnagyként helyezkedett el Nyíregyházán. Az itt szerzett élményekből keletkezett két mise, két requiem, a passió, több egyházzenei kórusmű, sőt a nyíregyházi születésű Krúdy Gyula novellája alapján írt „keserű vígopera” is (Korvin lelke).

1995 táján új, a népzenéhez forduló új irányzat is megjelent műveiben. Népdal-idézeteket, "saját népdalt", majd dűvő-kíséretet, népi hegedűt, népi brácsát, népi bőgőt, tárogatót is felhasznált, színpadi zeneként és egy áriában Rákócziról szóló operájában is.

Művei a szerzői estjein kívül más szerzőkkel közösen rendezett esteken, bel- és külföldi fesztiválokon, rádióműsorokban, illetve egyes előadók koncertjei által jutottak el a közönséghez. Rákóczi-operájából a 2019-es szerzői estjén hangversenyszerű előadásban csendült fel nagyobb terjedelmű keresztmetszet, 2020. januárban pedig a Magyar Állami Operaház Kortárs Opera Showcase c. műsorában láthattak részleteket. Az év folyamán viszont a pandémia miatt két új műve bemutatása is elmaradt.

Kb. 1990 óta használja mindkét keresztnevét, addig Fehér Györgyként volt ismert. 

Tagja a Magyar Zeneszerzők Egyesületének és a szegedi székhelyű Vántus István Társaságnak.

Youtube-csatona: www.youtube.com/channel/

honlap: f-gy-m.simplesite.com

Fehér György Miklós

A szerző további művei

Nincs találat