Egy Hangversenyteremért Alapítvány

Az alapítványt eredetileg a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium igazgatója és oktatói hozták létre 1997-ben. Célkitűzésük egy budai hangversenyterem és az iskola optimális elhelyezése volt egy épületben. Az iskola épület gondjai máig megoldatlanok. Az alapítvány képviseletét 2003-ban Göllesz Zoltán vette át. Ezt követően az alapítvány egy már meglévő hangversenyterem működtetését végzi fő tevékenységként.

Nádor Terem

A budapesti Nádor teremben (hangversenyterem a Vakok Általános Iskolája épületében). A budapesti Vakok Iskolája a világon az egyetlen olyan látássérülteket oktató-nevelő intézmény, ahol folyamatosan működő hangversenyhelyszín van. A terem 1995 decembere óta mintegy 2600 koncert megrendezésével büszkélkedhet. A Nádor teremben a magyar zenei élet élvonalába tartozó művészek és ígéretes tehetségű fiatal előadók lépnek fel. A hangversenyterem repertoárján a klasszikus szerzők mellet jellemzően nagyobb súllyal szerepelnek régizenei és barokk előadások, valamint kortárs művek. A Nádor terem egyik fontos jellemzője, hogy – általános működését kiegészítve – látássérült előadóknak kedvező feltételekkel nyújt fellépési lehetőséget, illetve valamennyi programját a látássérültek ingyenesen látogathatják.

Magyar Händel Társaság

A Magyar Händel Társaság 2009. április 14-én a nagy zeneszerző halálának 250. évfordulóján alakult meg a budapesti Nádor teremben. A társaság nem önálló. Az Egy Hangversenyteremért Alapítvány keretei között működik.

Anima Musicae Kamarazenekar

Csaknem két évtizedig a Nádor Terem a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral működött együtt. Jelenleg az Anima Musicae Kamarazenekar a terem rezidens művészeti együttese. A zenekar vezetője egyben a Nádor Terem művészeti vezetője is.

Kortárs zeneszerzők

Régi gyakorlatunk, hogy kortárs szerzők műveit gyakran műsorra tűzzük saját rendezésű hangversenyeinken. Ezért indítottuk el 2016-ban az alapítvány kiadóként való működését hang- és videofelvételek, valamint kották közreadásával.

“Üdvözöljük a jelenlévőket és a hallgatókat a Nádor teremben, az egykori kápolnában,amely az elmúlt években a kultúra temploma lett.”

(Lukin László 1998. április 24. 19:30,
Kortárs zenei estek sorozat – Batók Rádió)

ALAPÍTVÁNYUNK KURATÓRIUMA

Göllesz Zoltán

hangverseny rendező

Hollós Máté

zeneszerző

G. Horváth László

művészeti vezető