Végvári hősök 1532 - Partitúra és szólamok

Szerző / Composer: Sárvári József
Cím / Title: Végvári hősök 1532. / Heroes of the border castle 1532
Hangszerelés / Instrumentation: Pikoló, Fuvola 1.2., Oboa, Fagott, Esz Klarinét, B Klarinét 1-3, Basszusklarinét, Altszaxofon 1.2., Tenorszaxofon, Baritonszaxofon, F Kürt 1-4, B Trombita 1-3, Szárnykürt 1.2., Mélyszárnykürt, Eufónium, Harsona 1-3, Tuba 1.2., Ütőhangszerek 1-4.
Formátum / Score Details: A/4 pdf
Terjedelem / Content: 107 pages
Időtartam / Estimated Duration: 7:00
Kompozíció éve / Year of Composition: 2019
Kiadás éve / Year of Publishing: 2022

A fúvószenekari mű az 1532-es kőszegi ostromnak és hős várvédőinek állít emléket. A darab motívumrendszere és dallamvilága szorosan kapcsolódik az 1532-es számhoz. A különböző témákhoz pentachord és pentaton hangsorok sorrendben 1. 5. 3. és 2. hangját használta fel a szerző. Az első rubato téma (A krónikás dala) pentaton dallama szóló klarinéton hangzik fel. A motívum a szárnykürt és a mélyszárnykürt válaszolgatásával fejlődik tovább. Az első téma kibontakozásának harmóniai alapja is az évszámhoz köthető.
A janicsárok tánca fríg pentachordra épül és a török népzenére jellemző aszimmetrikus lüktetésű. A rész utolsó motívuma utalás egy török népdalmotívumra.
Az ostromjelenetet szimbolizáló Kopják és kardok moll pentachord hangsorra épül, török zenei elemeket használva. Ebben a részben felcsendül a Boldogasszony anyánk kezdetű egyházi ének egyik sora is, amely az asszonyok imáit és rémületét szimbolizálja.
A záró szakaszban (A hősök kapuja) a dúr pentachordot és a pentaton sort egyaránt használó fanfártémát hallhatunk. A grandiózus befejezés basszusmenetéban dúr és a fríg (ebben a részben bő szekund nélküli) pentachord motívum váltakozva jelenik meg. Végezetül a kisdob szólamának záró ütemeiben találhatunk utalást az évszámra.
A hangszerelésben fontos szempont, hogy különböző felállású amatőr együttesek is előadhassák a művet. Ennek megfelelően viszonylag sok kiskottázást alkalmazott a szerző elsősorban az ad libitum hangszerek pótlására, kiváltására.

17 500 Ft

További termékek